După mai bine de 6 ore de dezbateri, Consiliul Local Brșov a aprobat propunerea primarului Allen Coliban de reconversie a noii săli de sport a Școlii Gimnaziale nr. 2 „Diaconu Coresi”, respectiv aprobarea scenariul 2, care presupune, temporar, o utilizare în comun a sălii.
Pentru un timp, sala nou construită în curtea școlii va fi amenajată astfel încât să se poată desfășura și orele de sport ale elevilor, și antrenamentele gimnaștilor de performanță, prin modificarea, parțială, a suprafeței sălii.
Pe termen mediu, 24 de luni, obiectivul municipalității este să mai construiască încă o sală de sport, cu finanțare de la Compania Națională de Investiții (CNI), în care să își desfășoare orele elevii Școlii nr 2, moment în care sala care a fost construită acum va deveni centru de pregătire pentru gimnastica de performanță.
Față de scenariul inițial, varianta aprobată de consilieri prevede ca în locul vechii săli de sport, care va fi demolată, primăria să amplaseze în următoarele luni un balon, astfel încât elevii școlii să poată juca și fotbal în timpul orelor de sport.
Pe parcursul celor 6 ore și jumătate, susținătorii ambelor variante – sală de sport pentru elevi sau sală de sport pentru gimnastica de performanță – și-au susținut argumentele în fața consilierilor locali și ai conducerii primăriei.
Au luat cuvântul reprezentanții părinților din școală, conducerea școlii, reprezentanți ai elevilor, profesorii de sport din școală, președinta Federației Naționale de Gimnastică și reprezentanți din țară ai cluburilor de gimnastică cu tradiție (de exemplu, Deva sau Onești), reprezentanții clubului Brașovia, cadre didactice de la universitatea din Brașov, iar fosta mare gimnastă a României, Nadia Comăneci, a trimis un mesaj de susținere a înființării centrului de pregătire în gimnastică la Brașov.
La finalul acestor discuții, primarul a prezentat varianta asupra căreia reprezentanții tuturor grupurilor politice din Consiliu local au căzut de acord, respectiv utilizarea acestei săli în comun, până la construirea unei noi săli pentru elevii școlii.
Conform expertizei de reconversie, scenariul aprobat de Consiliul Local presupune, pe termen scurt, modificarea parțială a destinației sălii noi ca sală de sport pentru școală, respectiv amenajarea unei suprafețe de joc care să permită antrenamentele elevilor de la școala nr. 2 pentru jocurile de baschet, volei și gimnastică, prevăzute în programa școlară.
Pentru amplasarea acestei zone dedicate desfășurării orelor de sport, proiectantul a prevăzut două opțiuni: una care prevede amplasarea terenului pentru orele de sport la una din extremități, pentru a avea o suprafață continuă amplă pentru activitățile de gimnastică, și alta care prevede amplasarea terenului relativ central, pentru a lăsa accesibile zonele amenajate cu goluri tehnice pentru activitățile de gimnastică.
Restul sălii va fi utilizat pentru antrenamentele sportivilor de performanță de la secția de gimnastică. Valoarea estimată a lucrărilor de reconversie este de 3.411.713 lei, durata lucrărilor fiind de aproximativ 4 luni.
În paralel, se vor începe lucrările de demolare a vechii săli, în locul căreia primăria va amplasa un balon cu suprafața de aproximativ 1.010 m.p (24×42 m), în interiorul căruia elevii școlii își vor putea desfășura antrenamentele de fotbal de la orele de sport.
Pe termen mediu, estimat la 24 de luni, se dorește construirea unei săli de sport tip, cu finanțare de la CNI, sală care va fi utilizată de către elevii școlii.
Sala va permite desfășurarea antrenamentelor și competițiilor pentru mai multe tipuri de jocuri sportive, inclusiv pentru handbal. Va avea un regim de înălțime de P+1, cu o suprafață construită de 1.030 de m.p. și o suprafață desfășurată de 1.270 de m.p. Sala va dispune și de o tribună de 102 locuri. Valoarea investiției, conform proiectului tip al CNI este de 9.423.927,40 lei.
Detalii tehnice sală nou construită:
- Regim de înălțime: P+2E parțial;
- H max= +12.75 m;
- S construită sala sport = 1745 m.p.;
- S desfășurată sală = 2879 m.p.;
- Sala de sport propriu-zisă, cu regim de înălțime parter, are o suprafață construită de cca. 1372 m.p.
- Sala mai dispune de vestiare pentru elevi/sportivi, grupuri sanitare, birouri și o tribună cu 216 locuri etc.