Nu poți face jurnalism dacă nu ai chemare pentru așa ceva. În vremuri încercate, când televiziunea avea doar două ore program, radioul rămânea singura legătură cu lumea liberă.
Cu o cultură vastă, scriitorul și jurnalistul Mircea Brenciu – primul comentator politic de la radio pe atunci, se laudă cu străbunicul său – fondatorul Filarmonicii brașovene.
În comunism, poeziile sale erau patriotice, dar atacau anumite metehne ale societății.
„Căutam înfrigurați Europa Liberă…unica voce de unde aflam vești, pentru că nu existau alternative.”
Perioada aceea subră a marcat destui oameni de seamă care și-au dat „obolul de sânge și sacrificiu”, iar Brașovul a fost unul dintre cele mai anticomuniste orașe, cu cei mai mulți deținuți politici. Printre ei, s-a remarcat și Darie Magheru, un personaj controversat și contestat.
Lupta anticomunistă a fost pentru acesta un mod de a fi, un „modus vivendi”.
Anul acesta în 25 octombrie a fost comemorat centenarul nașterii lui Darie Magheru – un reper al libertății”.
„Cu masca pe figură”, cartea scrisă de Mircea Brenciu, invitatul Alinei Csiki de „La ordinea zilei”, a avut mare priză la public, fiind numită „cea mai senzorială contestație a comunismului românesc”.
Scriitorul a relevat faptul că moartea reprezintă un exercițiu pe care va trebui să-l exercităm cu totii, dar măcar unele personalități ale Brașovului să nu mai fie omise din nomenclatorul unor străzi brașovene, mai ales că aici e Grădina Maicii Domnulu