Podul de la Voila, obiectiv investiţional implementat de Consiliul Judeţean Braşov cu finanţare prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală – Etapa a II-a, a ajuns în stadiu final de execuţie.
În prezent, echipa firmei CON-A SRL lucrează la pregătirea amplasamentului pentru aşternerea asfaltului atât pe calea de rulare a noului pod, cât şi pe structura adiacentă. Muncitorii se ocupă de realizarea lucrărilor de hidroizolaţie şi amenajează infrastructura rutieră de acces spre pod, pe ambele maluri ale Oltului. Imediat ce această etapă se va finaliza, urmează aşternerea primului strat de asfalt din cele două care vor definitiva structura rutieră a construcţiei.
Conform graficului de execuţie asumat de antreprenor, podul ar urma să fie finalizat în august 2025, însă există toate premisele ca în cursul lunii viitoare lucrările să se încheie.
„Ne apropiem cu paşi repezi de momentul finalizării noului pod peste Olt situat în comuna Voila. Privind în urmă, implementarea acestui proiect n-a fost deloc uşoară şi acest lucru a fost resimţit atât de cetăţenii direct afectaţi de lucrări în viaţa lor de zi cu zi, cărora le cerem scuze şi pe această cale pentru problemele cu care s-au confruntat, cât şi de Consiliul Judeţean, în calitatea sa de autoritate contractantă. Să ne amintim că pe partea de proiectare a trebuit să găsim soluţii respectând condiţionalităţile Ministerului Apărării Naţionale şi ale Hidroelectrica, apoi am fost nevoiţi să reluăm de patru ori procedurile de achiziţie a lucrărilor, deoarece nu am avut oferte depuse. Abia la cea de-a patra încercare am atribuit contractul firmei CON-A SRL, dar dificultăţile nu s-au oprit aici. Demolarea podului existent ne-a pus din nou la încercare, a fost nevoie de o reavizare din partea Hidroelectrica a lucrărilor necesare în albia râului, dar şi de alte studii geotehnice privind starea fundaţiilor, iar soluţia construirii unor fundaţii noi în baza unui contract separat, gestionat din bugetul propriu al judeţului, a însemnat o nouă decalare a termenelor de execuţie a podului”, a explicat preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian-Ioan Veştea.
După finalizarea construcţiei fundaţiilor, realizată în baza unui contract în valoare de 11.255.552,74 lei finanţat din bugetul judeţean, începând cu luna decembrie 2024 firma CON-A s-a concentrat pe edificarea noului pod, care va avea o lungime de 93,95 metri și o lăţime de 13,50 metri şi care a fost proiectat să dureze 100 de ani. Totalul finanțării PNDL II accesate de autoritatea judeţeană pentru acest obiectiv este de 32.242.093,27 lei, la care se adaugă cofinanţarea asigurată din bugetul propriu al CJ Braşov. Situat pe drumul judeţean 105, noul pod va rezolva problema conectivităţii localităţilor Cincşor şi Cincu, şi implicit a poligonului NATO, cu DN 1, deschizând calea investiţiilor, dezvoltării şi mobilităţii sporite pentru Ţara Făgăraşului şi întreaga zonă din dreapta Oltului
