Primăria Brașov va începe, din 25 septembrie, o amplă campanie de salubrizare a domeniului public. Brașovenii vor putea depozita deșeurile voluminoase la cele 55 de containere amplasate în tot orașul
De luni, 25 septembrie, în toate cartierele Brașovului începe Luna curățeniei de toamnă, o amplă acțiune de salubrizare a străzilor și trotuarelor, a zonelor verzi. În paralel se derulează și campania de colectare de la cetățeni a deșeurilor voluminoase.
,,Având în vedere experiența din anii trecuți, când vremea nu ne-a ajutat foarte mult, am luat decizia să începem mai devreme luna curățeniei de toamnă, astfel încât să fim siguri că această campanie se va desfășura pe toate străzile din municipiu, în toate parcurile și locurile de joacă. Totodată, operatorii cu care primăria are contract vor avea 6 săptămâni la dispoziție, până în 4 noiembrie, pentru a realiza aceste lucrări. De luni, 25 septembrie, începem lucrările de salubrizare a domeniului public în zona Gării și a centrului istoric. Îi invităm și pe brașoveni să participe la acest program, fie în jurul blocurilor, fie în propriile locuințe, și să folosească cele 55 de containere de mari dimensiuni puse la dispoziție de către primărie pentru colectarea deșeurilor. Cu toții ne dorim un oraș curat, un oraș cu mai puțin praf și avem nevoie de implicarea voastră. Am alocat resurse și monitorizăm atent felul în care sunt desfășurate lucrările de curățenie, o puteți face și voi și să ne sesizați dacă identificați probleme în cartiere”, a precizat primarul Allen Coliban.
Luna curățeniei de toamnă cuprinde următoarele activități de salubrizare: curățarea rigolelor, măturarea manuală și mecanizată a străzilor și trotuarelor, greblarea zonelor verzi, întreținerea și igienizarea cursurilor de apă, ridicarea depozitărilor accidentale. Obiectivul acestei acțiuni este, pe lângă cel de a avea un oraș curat și îngrijit, de a reduce cantitatea de praf (PM-uri) care ajunge în atmosferă.
Deşeurile rezultate ca urmare a acestei activităţi vor fi depozitate cât mai compact, urmând ca acestea să fie transportate de către operatorii de salubrizare la depozitul ecologic.
Totodată, toţi cetăţenii care doresc să renunţe la obiectele din gospodărie care nu mai prezintă utilitate sau fac curăţenie generală şi doresc să se dispenseze de lucruri nefolositoare, altele decât deşeuri menajere, o pot face în locuri special amenajate la platformele de gunoi sau în containere de 9 m.c., dispuse pe domeniul public.
Este interzisă depozitarea deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE), a molozului rezultat din demolări și a resturilor vegetale rezultate din toaletarea arborilor, care au un regim special.
Cele 55 de zone unde au fost amplasate containere pentru depozitarea deșeurilor voluminoase sunt următoarele: