Începând cu 1 septembrie 2024, intră în vigoare o nouă lege care va modifica vârsta de pensionare pentru femei în România. Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a prezentat toate detaliile referitoare la această schimbare semnificativă, menționând că noua reglementare urmărește alinierea la standardele de egalitate de gen din întreaga Uniune Europeană.
Potrivit noii legi, vârsta de pensionare pentru femei va crește treptat, ajungând la 65 de ani până în anul 2035. În prezent, vârsta de pensionare în sistemul public de pensii este de 62 de ani și trei luni, urmând ca până în 2030 să fie majorată la 63 de ani. Ulterior, creșterea va continua eșalonat până la atingerea pragului de 65 de ani.
Un aspect important al noii legi este reprezentat de reducerea vârstei de pensionare pentru femeile care au copii. În funcție de numărul copiilor și dacă acestea au îndeplinit stagiul minim de cotizare și au crescut copiii până la vârsta de 16 ani, mamele vor beneficia de o reducere a vârstei de pensionare, astfel:
- Pentru un copil – reducere cu un an;
- Pentru doi copii – reducere cu un an și șase luni;
- Pentru trei copii – reducere cu doi ani;
- Pentru patru copii – reducere cu doi ani și șase luni;
- Pentru cinci copii – reducere cu trei ani;
- Pentru șase copii sau mai mulți – reducere cu trei ani și șase luni.
Ministrul Simona Bucura Oprescu a subliniat că aceste modificări au fost gândite pentru a nu dezavantaja femeile. „Vârsta de pensionare va crește la 65 de ani până în 2035, dar nu vom pedepsi femeile. Pentru fiecare copil născut, vârsta de pensionare se reduce cu șase luni, iar perioada concediului de creștere a copilului va fi considerată perioadă contributivă,” a explicat ministrul.
Astfel, femeile care au trei copii și o vârstă de 40 de ani, de exemplu, se vor putea pensiona la 60 de ani, beneficiind de o reducere cumulată de cinci ani.