Organizațiile Bloom și Foodwatch trag un semnal de alarmă după ce un raport a arătat că toate conservele de ton testate conțin mercur, solicitând măsuri imediate din partea comercianților și a Comisiei Europene.
Contaminarea tonului din conserve cu mercur, o substanță toxică pentru sănătate, a fost semnalată într-un raport alarmant realizat de ONG-urile Bloom și Foodwatch.
Aceste organizații cer intervenții urgente din partea comercianților și autorităților europene, inclusiv o reducere a limitelor de mercur acceptate.
Bloom a testat 148 de conserve de ton din cinci țări europene (Franța, Germania, Anglia, Spania și Italia) și a descoperit că toate probele erau contaminate cu mercur.
Mai mult, peste 50% dintre conserve depășeau limita maximă de mercur de 0,3 mg/kg stabilită pentru alte specii de pește.
ONG-urile subliniază că actualele limite de mercur pentru ton au fost stabilite pe baza nivelurilor de contaminare și nu țin cont de pericolele pe care mercurul le prezintă pentru sănătatea umană.
Aceste limite, stabilite la 1 mg/kg pentru peștele proaspăt, sunt de trei ori mai mari decât cele pentru speciile mai puțin contaminate. Bloom consideră că această toleranță ridicată este nejustificată din perspectiva sănătății publice.
Mercurul este clasificat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) drept una dintre cele mai îngrijorătoare substanțe pentru sănătatea publică, având efecte toxice asupra sistemului nervos.
În ocean, mercurul se transformă în metilmercur, un derivat mult mai toxic, care poate provoca tulburări neurologice și comportamentale.
În Franța, marca Petit Navire a fost evidențiată în raport pentru conținutul său alarmant de 3,9 mg/kg. ONG-urile denunță această situație ca fiind un „adevărat scandal de sănătate publică” și solicită Comisiei Europene să revizuiască reglementările privind nivelurile de mercur, aliniindu-le la cele mai stricte norme pentru alte specii de pește.
„Cerem autorităților să întărească reglementările și, fără întârziere, să se asigure că distribuitorii comercializează doar produse care respectă cele mai stricte standarde de siguranță”, a declarat Camille Dorioz, directoarea de campanii a Foodwatch.