Ziua Internațională de Conștientizare a Risipei Alimentare. Idei practice, ateliere și colaborări pentru reducerea risipei

Ziua Internațională de Conștientizare a Risipei Alimentare. Idei practice, ateliere și colaborări pentru reducerea risipei

29 septembrie este Ziua Internațională de Conștientizare a Risipei Alimentare. Cu această ocazie, Banca Regională pentru Alimente Cluj reamintește cât de important este să prețuim hrana și să transformăm risipa în resursă pentru comunitate și vine cu idei practice. 
Risipa alimentară – cifre alarmante
România: peste 6.000 de tone de alimente ajung zilnic la gunoi, echivalentul a peste 2,2 milioane tone anual (129 kg de persoană).
Global: aproape 20% din producția alimentară este irosită, generând pierderi economice de 1 trilion de dolari și contribuind cu 10% la emisiile globale de gaze cu efect de seră.
UE: 43 de milioane de oameni nu își permit zilnic mese adecvate.
3 lucruri pe care le pot face oamenii acasă pentru a reduce risipa alimentară
#1 Organizează frigiderul în funcție de prioritatea de consum: alimentele care expiră mai repede să fie puse mai în față
#2 Transformă resturile în ingrediente noi: pâinea uscată pentru pesmet, smoothies sau supă cremă din legume și fructe mai zbârcite
#3 Stabilește o zi în care folosești toate resturile rămase din săptămână pentru a pregăti o masă completă.
Ateliere de educație anti-risipă în școli
În anul școlar 2025–2026, Banca Regională pentru Alimente Cluj continuă să desfășoare ateliere de conștientizare a risipei alimentare în școli, universități și alte instituții. 
Până acum, în perioada 2022–2025, au fost organizate 65 de ateliere, cu participarea a mai mult de 2.300 de elevi și studenți. Anul acesta, 24 de ateliere au implicat 817 elevi și studenți, în cadrul Săptămânii Verzi și Școala Altfel.
„Știm că aproape o treime din alimentele cumpărate ajung să fie risipă, iar cea mai mare parte din risipa totală se întâmplă chiar în casele noastre. De aceea, credem că este esențial să pornim educația despre respectul față de hrană încă din școală. Copiii de astăzi, dacă învață să aprecieze resursele, vor deveni adulții responsabili de mâine”, declară Andreea Bobiș, președintele Băncii pentru Alimente Cluj.
Parteneriate de succes
Banca Regională pentru Alimente Cluj își datorează impactul și colaborărilor puternice. Zeci de parteneri pun umărul la proiectele care, împreună, reduc risipa alimentară. Iată câteva dintre activitățile și parteneriatele recente:
O asociație donat 9.000 euro pentru achiziționarea noii dubițe.
Un depozit de legume și fructe din Bistrița oferă donații săptămânale și facilitează contacte cu noi donatori pentru Băncile pentru Alimente din Cluj, Brașov și Roman.
Implicarea constantă a persoanelor dedicate care se asigură că fiecare produs salvat ajunge acolo unde este nevoie.

Evenimente de conștientizare
De la Risipă la Delicii – concurs de gătit din alimente salvate, în care participă reprezentanți ai asociațiilor partenere și companiilor donatoare, alături de voluntari și susținători – joi, 2 octombrie, de la ora 16:00, la Restaurantul din Vie, Turda
Expoziția „Arta de a nu risipi nimic” la Art Safari București (5 septembrie – 5 octombrie).
Atelier în Școala Teodor Murășanu din Turda, cu clasa I, 24 octombrie 
Vizită la depozitul Băncii pentru Alimente Cluj a elevilor de la Școala Gimnazială Ioan Opriș din Turda.

Implicarea comunității și legătura cu Obiectivele de Dezvoltare Durabilă ale ONU
Activitatea Băncii Regionale pentru Alimente Cluj contribuie direct la următoarele Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD) ale Organizației Națiunilor Unite:
ODD 1 – Fără sărăcie: oferirea de hrană persoanelor aflate în dificultate, contribuind la reducerea sărăciei.
ODD 2 – Foamete zero: combaterea foametei prin distribuirea alimentelor către cei vulnerabili.
ODD 12 – Consum și producție responsabile: promovarea de obiceiuri sustenabile de consum și reducerea risipei alimentare.
ODD 13 – Acțiune pentru climă: reducerea risipei alimentare scade emisiile de gaze cu efect de seră.
ODD 17 – Parteneriate pentru obiective: colaborări cu ONG-uri, companii și comunitatea locală pentru un impact social și sustenabil pe termen lung.
„Fiecare masă contează! Prin reducerea risipei alimentare și distribuirea alimentelor către cei aflați în nevoie construim o comunitate a binelui și o lume mai sustenabilă și mai solidară”, spune Andreea Bobiș, președintele Băncii pentru Alimente Cluj.
Companiile, organizațiile, școlile sau instituțiile care doresc să se implice sau să beneficieze de ateliere dedicate reducerii risipei alimentare sau doresc să doneze alimente, bani și să se implice pot contacta Banca Regională pentru Alimente Cluj pe adresa cluj@bancapentrualimente.ro.


Despre Banca pentru Alimente

Federația Băncilor pentru Alimente din România cuprinde nouă Bănci Regionale pentru Alimente în București, Cluj, Roman, Oradea, Brașov, Timișoara, Constanța, Craiova, Galați. 

Aceasta este o mare rețea națională de solidaritate la dispoziția societății, organizațiilor caritabile și a celor mai vulnerabili dintre noi, o punte între existența surplusului de alimente și cei care au mai multă nevoie de hrană. 

Banca Regională pentru Alimente Cluj deservește județele Cluj, Alba, Bistrița-Năsăud și Sibiu.

spot_img
Subscribe for notification